След кратко прекъсване … продължаваме с представянията.

… Защото имам кон
от всяко зло
аз мога да избягам…

Немога да формулирам точно защо този проект съживи от спомените ми този малък коплет. Проектът е на Японския архитект Junya Ishigami. Говорим за Zaishui Art Museum in Rizhao, Cina. Самият архитект споделя:  „Исках да представя сградата като нов пейзаж, вграждайки я в китайската среда, за да създам изживяването от разходка през езерото – подобно на разходката по плажа, където хората могат да почувстват същността на водата“

Колко сила и красота има в един просто реещ се обем над езерото, като развято от вятъра платно, подпран от ритмична колоната отразяваща се във водата. Идеята да се допусне влизането на водата в самата сграда придава усещането за  свобода. Подът е решен като естествени свързани островчета по които преминаваш в криволичеща линия, на места те се оширяват и там се представят малки експозиции. Можеш просто да поседнеш и да съзерцаваш. Можеш и да преминеш и да стигнеш до основната сграда на музея.

Решението е толкова чисто и изведено, че отпада нуждата от всякаква игра с материали и цветове. Имаме вода, светлини и сенки и движението на игриви отблясъци от водната повърхност по тавана който оживява от тази игра.

default
default

default