Напоследък попадам на все повече концепции за малък “ваканционен дом”, за кратко пребиваване. Не е задължително да е дом и не е задължително да е ваканционен. Може да е просто твоето място, където да избягаш и да намериш себе си, за да починеш или поработиш. Интересно е, че някои от концептите са преносими и могат да се ситуират, както на покрива на класическа панелка от 20-ти век, така и в индустриално хале на стар завод или в гора близо до езеро. Какъвто и да е дизайнът, където и да е ситуиран, идеята е ясна – в някакъв момент всеки има нужда да намери себе си и подреди мислите си. Има много различни начини това да стане, но явно escape house е един от тях.

Аз лично съм силно запленен от тази концепция. Това е нещо различно от познатите “вили” от близкото минало, различно е и от това да отидеш на хотел с басейн за уикенда. Това е твое лично пространство с необходимата доза внимание към детайла. Място, което да ти помогне да се отърсиш от ежедневието и да те зареди с нови сили и емоции.

Ще посветя серия статии на това и се надявам, че ще е интересно и за Вас.

Забелязва се, че до голяма степен този тип убежища носят духа на своя обитател, от крайно първични и груби, до прецизно дизайнерски осмислени, ще се спрем на различни типове.