Стълбище или просто стълби е конструктивен и функционален елемент, обезпечаващ вертикална връзка между отдалечени големи хоризонтални повърхности. Тази връзка се осъществява посредством по-малки и по-малко отдалечени хоризонтални повърхности, наречени стъпала …

 
Копирах този сух обяснителен текст от Уикипедия, за да подсиля усещането за това как чистата функция намира в някои случай решения близки до поезията. 

Първата стълба която представям е един от линчните ми фаворити. Идеята да стъпвам на нещо което не стъпва на нищо ме кара да се чувствам освободен

Както в сухия текст пише, функцията е да стигнем от една хоризонтална плоскост до друга 🙂 но какво точно може да се случи по пътя оставяме на въображението на проектанта.
Трудно е да останеш безпристрастен а и не е нужно, в първия момент като видях тази стълба помислих че е модерна графика, после осъзнах че греша :)) всъщност не много.
Нагоре или надолу … питайте Ешер …

Стига с този бетон каза майстора! Извади брадвата отсече едно дърво пооформи няколко парчета и ги сложи по местата им ….

По принцип не одобрявам танците по масите. Но сега като се замисля едно леко стъпване на кухнянския плот бих приел 🙂
Много е веrоятно да нямате достатъчно пари за скулптора на Richard Serra за домашния си интериор. Не го мислете, просто наемете свеж дизайнер за да реши проблема.
…Много харесвам поезия и оригами. Но имам нужда от стълба…
За малко цвят ще представя и тази винтидж стълба. Мисля че веднъж се качвах по една подобна във водната кула в Лозенец покрай някаква изложба. Чугунените отлети стъпала придаваха особенно усещане. Усещаш че стъпваш по история.
Надявам се личният ми подбор на стълбища да е оставил следа и у Вас.