…Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал … и тн.

Ползването на бетона в строителството е доста древна техника. Към 1 век пр.н.е. римляните започнали широко да използват бетона (открит през 3 век пр.н.е.) / Древен Рим, Уикипедия /. Ползването в интериора е сравнително по нов похват, примери на ползването му се срещат около средата на миналия век.

Класически пример за духа на епохата позната като Mid century. Изчистени линии, мебели и осветление станали икони на дизайна, дърво в топъл цвят. Стилистика изведена до степен за корица на списание.
И така до наши дни 🙂
Богатството на цвета и красотата на структурата се изполват по различни начини. Противно на очакванията, умело вписания бетон в интериора не пречи на уюта и топлотата присъща за домашните пространства.

 

 

 

 

 

 

Няма начин да не отдам дължимото и на приноса на японските автори по темата, първо защото ми допадат бекрайно и второ защото са класа. Примери могат да се дадат много но ще се спра само на два.
Първо: Tokujin Yoshioka и магазинът му за Issey Miyake в Лондон:
и Второ Tadao Ando, Church of light by insomnia-devil,

 

не бих си позволил да коментирам тези два проекта.
Запазване на бетона със следите от куфража, или добавянето му като допълнителен декоративен елемент това не е толкова важно, по важното е че бетонът заема своето място в съвременните интериори, изведен до степен на декоративен акцент.