В предната статия разгледахме интериори с активни акценти, червени. Мисля че е редно да обърнем внимание на друг похват, където акцентът не е толкова важен колкото тънката хармония на взаимоотношенията на близки по стойност цветове и разнообразни материали.

Черно и бяло.

Класика, която може да звучи съвремнно. Архитектурната даденост умело овладяна и организиране само в почти бяли и почти черни тонове. Разбира се паркетът излиза леко от тази схема но и там цветът е силно приглушен, реално можем да го броим за сиво което деликатно да направи прехода от черно към бяло. Метал, текстил бели тухли квадратни прозорчета кореспондиращи с точна геометрия по тавана, красота. Категорични тъмни обеми ситуирани в светло пространство.

Черно бяло и дърво.

Ясната схема на играта  черно и бяло, елегантно може да се допълни с елементи от дърво. Запазва се чистотата на излъчване и се омекотява с красотата на естествения цвят на дървото. Липсват междинни полутонове но тук раетата помагат за връзката между черното и бяло.

Преобладаващи „обертонове“

Чудесен пример, как да запазим гамата монохромна наблягайки на междинните тонове в диапазона черно бяло. Ползването на повече нюанси на сивото придава топлота и уют на интериора. Разбира се тук помагат различните материи но това е в рамките на позволеното.

Настроение: Романтично

Няма ограничения, всичко е позволено стига да ни помага да реализираме идеите си. Тази спалня е чудесен пример как можем да постигнем настроение, запазвайки гамата монохромна. Въпреки сивите тонове усещането е определено романтично.
Разбира се могат да се дадат много примери, но мисля че предоставените примери илюстрират добре част от възможностите на монохромната схема.